eko

love it or leave it!

Manligt och kvinnligt

Kategori: Min vardag

Rätt så komiskt, bara några timmar efter att jag skrivit mitt förra inlägg om att Nemo inte kryper så kröp han lite grann! Han hade sikte på dammsugaren såklart. Det går lite trögt men han övar hela tiden. Snart så är jag tvingad att ställa undan alla mina fina saker som jag har framme. Övervåningen kommer att se ut som en djungel eftersom jag kommer att tvingas bära upp alla mina golvblommor.

Idag ringde jobbet och frågade om jag kunde jobba. Tyvärr så ska Danne jobba från 15-23 och jag skulle sluta 20 så det gick inte. Blev jätte besviken att det inte gick, jag behöver verkligen pengarna och det var ju så längesedan som jag jobbade nu.

Danne märkte hur ledsen jag blev över att jag inte kunde jobba så han har spenderat hela morgonen med att muntra upp mig. Jag har det verkligen bra ibland! Danne bäddade sängen, gjorde iordning frukost, hällde upp kaffe i min favoritmugg. Massa sånna här små detaljer som jag märker att han gör av lite extra ansträngning bara för att visa sin kärlek. Det kan vara bra för oss kvinnor att komma ihåg ibland att en del män har svårt att uttrycka kärlek genom ord så dom gör det i handling istället. Det kan vara saker som att dom borstar av snön från bilen innan du åker till jobbet, köper en present eller tapetserar om ett rum. Tänk efter själv! Ibland så ser inte vi kvinnor att dessa små beteenden är ett sätt för män att säga jag älskar dig. Vi kvinnor är nog mer för ord och kramar.

Jag tycker att det här med manligt och kvinnligt är så himla intressant. Har ett annat exempel som hände i fredags. Dannes pappa kom hit för att han skulle mäta någon lucka i vårat kök (dom håller på renovera sitt kök). Han frågade efter en tumstock. Senare på dagen så kom Dannes mamma hit och skulle också mäta någon grej, hon frågade efter ett måttband. Tycker att det var lite roligt faktiskt. En del har jätte svårt för att man gör skillnad på killar och tjejer. Jag vet en som blir skit irriterad då hon hör någon säga "Du som är man, kan du öppna den här". Jag bryr mig inte alls särskilt mycket men med risk för att uppröra många nu, jag skulle inte sätta på Nemo en rosa body tillexempel. Vill han leka med dockor så fine, men jag skulle inte klä han i "tjejkläder". Jag skulle heller inte överlåta lagningen av kläder till Danne eller få för mig att byta olja i bilen. Jag gör skillnad på killar och tjejer för att jag tycker att det är skillnad på killar och tjejer. Sen går ju allt att göra hur extremt som helst. Vill förtydliga att alla får tycka som dom vill och jag tycker inte alls att ni som väljer att klä era barn i rosa gär fel på något sätt, det här är bara min åsikt. Hoppas jag inte upprört någon.

Sen ska ni få ett litet boktips på en bok som jag fick då jag gick på föräldraträffarna. Håll kärleken levande av Alf B Svensson. Den är verkligen jätte bra, lättläst och rolig. Känner igen många saker i den boken och den har nog gett mig lite mer förståelse till hur man funkar.

Nemo 9 månader idag.

Kategori: Min vardag

Men han kryper icke. Han står i krypställning och allt men flyttar inte händerna. Tror att han är lite rädd för att ramla framåt då han har gjort det ett antal gånger. För ca 2 veckor sedan så lärde han sig att sätta sig upp själv. Vi uppmuntrade honom och klappade händerna åt honom då han klarade det. Det har resulterat i att varje gång han sätter sig så tittar han på oss och klappar händerna. Han är så söt!

Idag har jag dammsugat. Nemo blir HELT galen av lycka då jag drar fram dammsugaren. Han verkligen älskar den, det är min unge det! Hehe! Om det är nåt som kan motivera honom till att krypa så är det den eller katterna. Brukar ställa fram dammsugaren en bit från honom så att han försöker krypa dit men det slutar bara med att han ålar istället.

Tog mig faktiskt ut på en promenad ändå igår kväll. Ville ha lite egen tid. Det var faktiskt jätte skönt ute trots snön som vräkte ner. Det var ju inte så kallt som det är idag. Stannar inne idag istället.

Igår gjorde jag linsbiffar med ugnsrostade rotsaker och limeyouhurt till middag. Det var jätte gott! Hade i majs och morötter i biffarna också så att dom skulle bli extra matiga. Till och med Nemo tyckte om det jätte mycket. Det ska jag garanterat göra igen!

Nu ska jag ge mitt barn mellis. Smörgås med messmör, det bästa han vet tror jag.

Sova hela natten

Kategori: Min vardag

Inatt så hände det. Nemo har för första gången på sitt 9 månaders långa liv sovit en hel natt! Han somnade redan 18.55 på kvällen. Vaknade till efter halvtimmen i vanlig ordning, fick söva om honom två gånger inom loppet av 5 minuter men utan större svårigheter. Sedan vaknade han igen vid 22, då var han inte alls så sugen på att ligga kvar i sängen så jag tog upp honom och ammade honom. Han blev trött av det så jag la ner honom igen. Han halvsov då en stund men vaknade igen och jag och Danne turades om att gå in till honom. Han höll låda till strax efter 23 men sedan så sov han ända tills 06.59! Trodde inte att det var sant då jag tittade på klockan. Fick titta flera gånger för att fatta att klockan verkligen var 7 och det var första gången som jag vaknat sedan 23.30. Hämtade honom till min säng och ammade honom. Sedan smög vi upp och åt frukost tillsammans. Gav Danne lite sovmorgon idag eftersom det oftast är han som kliver upp på morgonen då jag tar nattpassen med Nemo. Tyvärr så var jag inte alls så utvilad som jag hade trott att jag skulle vara efter att ha fått sova min första hela natt på ett år. Tvärtom var jag tröttare än vanligt, tror att min kropp var i chock.

Idag så har vädrets makter vunnit över mig. Jag tänker INTE gå ut på någon promenad idag. Fick skotta mig ut till brevlådan för att ens kunna hämta tidningen. Plogbilarna och traktorerna går väl för fullt antar jag men dom prioriterar väl att ploga vägarna innan dom tar trottoarerna. Jag har varit ute och skottat gården, det får räcka som träning idag.

Promenad

Kategori: Min vardag

Var väl kanske inte så där jätte sugen på att gå ut på en morgon promenad imorse då jag kollade ut genom fönstret. Men jag drog på mig ytterkläderna och tänkte att jag kan ju gå en kortare runda idag då. Jag gick i 35 minuter och jag var väldigt nöjd över min insats då jag kom hem. Danne var hemma med Nemo. Försökte mig sedan på att gå ut med vagnen på eftermiddagen men jag kom fan inte från gården. Nemo fick sitta nerbäddad i vagen och titta på sin far som skottade istället. Det gick ju bra det med.

Barnet sover, mannen jobbar och jag ska kura ihop mig i soffan med lite te tror jag. Har lite lätt träningsvärk idag så det blir inget slänga med hantlarna idag. Tar mig en vilodag istället, det förtjänar jag!

Ja just ja...

Kategori: Min vardag

Tack för alla fina kommentarer om gravidbilderna! Kanske bjuder på fler sen. =)

Mitt nya nyttiga jag.

Kategori: Min vardag

Idag har vi varit och hälsat på några vänner som ska ha barn i maj. Min mun gick i ett från det att vi klev in genom dörren tror jag. Fullkomligt älskar att prata om graviditet, förlossning och barn. Hoppas dom inte blev less på mig. Har lite svårt att tygla mig då min egen graviditet och förlossning är ett sånt fint minne för mig. Kan prata om det i timtal.

Vi har bestämt oss för att bli ännu mera nyttig här hemma. Vi äter ju över lag rätt så bra mat men nu har vi tagit det en nivå längre och infört ätardag på lördag och mera frukt och grönt bland annat. Nu då jag inte ammar lika mycket så märker jag att jag får lättare att lägga på mig. Jag kan inte äta lika mycket som då jag helammade då jag åt massor! Går ut och går varje dag och har även börjat lyfta lite med fria vikter här hemma. Danne har visat mig några övningar men ska jag vara ärlig så känner jag mig mest fjantig då jag lyfter hantlar. Tycker jag ser så fånig ut. Är ju inte riktigt min grej heller att styrketräna. Är ju mera promenadtjej jag.

Försöker varje dag att komma på nya nyttiga rätter men det är svårt att det både ska vara nyttigt och smaka bra. Idag gjorde jag en broccolisoppa med morot och röda linser. Den smakade rätt bra för att vara så nyttig. Billig och snabblagad var den också så det vara ju bara ett plus. Har även kommit på det fina med att koka kyckling. Tidigare har jag alltid stekt kycklingen till oss och kokat den som Nemo ska äta men nu kokar jag den till oss med, den blir ju jätte saftig. Dock rätt så tråkig färg men är det till en gryta så syns ju inte det ändå. Min förhoppning med den här nyttiga livsstilen är bland annat att jag ska bli piggare och även att kanske att min reumatism ska bli bättre. Kosten ska ju ha betydelse så det kan ju inte skada att prova. Ingefära ska ju vara bra mot ledbesvär så det äter jag nästintill varje dag. Har jag det inte i maten så dricker jag ingefärste, jag gillar ingefära så det gör jag gladeligen.

Så, nu har jag uppdaterat lite här så ni vet att jag lever.

Gravidbilder

Kategori: Min vardag

Idag har jag köpt lös bilderna som vi tog då jag var gravid till ett mycket förmånligt pris. Har verkligen längtat efter dom. Blev lite strul då vi skulle köpa bilderna så därför har vi inte gjort det tidigare. Men har jag hela skivan med alla bilderna. Är så glad att jag ska tom bjuda er läsare på några bilder.

Nemo i magen
Jag med magen
Jag och Danne

"Egentid"

Kategori: Min vardag

Idag åkte Danne hem till sina föräldrar för han skulle hjälpa till med renoveringen av deras kök. Nemo fick hänga med och umgås lite med farmor så jag blev helt själv här hemma. Vad gör man för lyxigt nu då? Jo såklart så drar jag igång ett städpojekt i storlek big. Stereon på max och jag dansade fram här med mopp och dammsugare som aldrig förr. Hann precis med att skura klart övervåningen då jag fick ett samtal om att Nemo varit kinkig och inte sovit som han skulle så de var på väg tillbaka med honom till mig. Jag blev skit less! Mest blev jag less på att jag inte tagit vara på min egentid bättre utan att jag hade städat VÅRAT gemensamma hem. Fick avbryta det jag höll på med och återgå till mitt liv som mamma. Där finns inte utrymme för några vilda utsvängningar med mopp och hög stereo. Hehe!

Min reumatism blir sämre och sämre. Har ju varit rätt okej ett bra tag nu. Det vill säga då jag får ont får jag inte lika ont som förut utan det är en smärta jag står ut med. Dessutom så har det satt sig mest i handleder och fötter och där står jag ut att ha ont. Men två nätter nu så har det suttit i axlarna och det är det värsta som finns! Kan inte tvätta håret, lyfta armen över huvudet, bakåt, rakt ut. Är helt orörlig. Det är värst på nätterna och förmiddagen så över dagen så är jag ganska skonad men då kvällen kommer och jag känner att jag får ondare och ondare då är det inte kul alltså. Varför ska jag vara drabbad av denna skit?!

I övrigt så kan jag säga att jag försöker att leva så nyttigt jag bara kan. Jag äter mängder med grönsaker och frukt och går ut på minst en halvtimmes promenad varje dag. Gick upp nåt kilo över jul och det vill jag bli av med igen. Har jag lyckats gå ner så mycket så vill jag gärna behålla vikten. Till frukost äter jag fiberhavregrynsgröt med krossade linfrön och psylliumfrön. Konsistensen är som snor men det är nyttigt. Till kvällsfika äter jag fruktsallad istället för alla mackor som jag tidigare alltid svullade i mig.

Gjorde sushi till lunch idag. Fast det blev en mesig variant med bara crabfish eftersom Danne skulle smaka med. Han har smakat en gång förut då jag hade köpt och tyckte att det var mindre gott så jag tänkte att om jag gör på crabfish så borde det gå bra. Tror inte att han tyckte om dom här heller men han åt ändå. Det är väl nyttigt va? Jag äter allt som är nyttigt vad det än smakar. Hm, hur ska jag tolka det?


Min fina sushi
Visst blev dom lite fin ändå?

Snusfri...

Kategori: Min vardag

...blev jag idag för 3 år sedan. 1096 dagar utan nikotin. Är så stolt över mig själv. Hade snusat i 8 år. Då kom första rekordstora höjnigen på snuset. Jag köpte mig en stock snus som vanligt utan att tänka på att nu hade priset gått upp. Jag snusade 3 dosor av den stocken och kom sedan på att jag bara skulle kolla om jag kunde vara utan snus. Det var bara ett infall jag fick, hade inte planerat det långt innan för det har aldrig funkat för mig. Jag satte upp små mål, en timme i taget. Genomled första dagen utan att ta en enda snus. Använde mig av nikotinfria snusar. Jag var grinig, svettades, ville dö, grät. Det var fruktansvärt! Men då jag klarat en dag så tänkte jag att jag kunde klara en till och på den vägen var det. Jag klarade mig igenom abstinensen och det blev lättare och lättare. Hade hela tiden mina 7 dosor snus i kylen som jag ibland gick och luktade på men jag tog ingen. Visste så väl att om jag aldrig tog den första så skulle det gå bra. Hade tidigare gånger jag försökt att sluta lurat mig själv att "jag ska bara ta EN". Det funkar inte! 

Då jag gick någonstans så hade jag alltid med mig en dosa snus som en trygghet. Jag tog aldrig någon snus men jag behövde heller inte tänka på hur jag skulle ta mig till första bästa affär om jag inte skulle klara suget. Det funkade för mig och jag höll mig lugn av det. Jag vet att många inte tycker att man har tagit beslutet fullt ut om man gör så men huvudsaken att det funkar tycker jag. Jag snusade nikotonfria och det blev som min nya last. Höll på med dom i 9 månader innan jag på samma sätt fick sluta utan att ta en enda av dem. Det var en jobbig tid och jag kan erkänna att jag än idag kan känna mig sugen på snus ibland. Är medlem på en sida som peppar en att sluta. Var mycket hjälpt av den. För att kunna sluta så tror jag att man behöver hitta sitt eget sätt som funkar för just en själv. Och framförallt ska man tro på sig själv och ha viljan. Man kan klara allt bara man ger sig fan på det!

En kort uppdatering

Kategori: Min vardag

Nemo blev lite kinkig av sprutan. Han fick ingen hög temp men det märktes att han inte var sig själv. Igår somnade han vid 19.30, sov i 45 minuter och var sedan heeelt omöjlig att söva om. Han var helt utom sig så han fick sitta uppe med oss istället. Det lustiga är att han sover aldrig längre på morgonen för det utan han tar igen all förlorad sömn på dagen istället. Vet inte riktigt om jag diggar det men jag kan ju inte gärna väcka honom på dagen då han sovit så dåligt på nätten, det känns inte humant. Nu har han sovit 3 timmar i rad så det blir bara en lur för honom idag. Ska hålla honom vaken tills det är dax att sova för natten vilket brukar vara så där lagom roligt. Men så måste det bli annars blir det tokigt med rutinerna igen.

Var ut en sväng på förmiddagen och lät Nemo åka lite pulka. Han var inte vidare road, log inte en enda gång fastän jag sprang upp och ner för en backe med honom så att svetten rann om mig. Suck! Kan lika gärna ställa undan pulkan för den här säsongen, sälja den nästa vinter för då är den för liten för honom. Vilket bra köp...

Number 2

Kategori: Min vardag

Idag har vi varit på BVC. Hade uppföljning på hur Nemo sover på nätterna. Vi frågade även lite snällt om de kunde tänka sig att ge Nemo dos 2 på vaccineringen mot svinis vilket dom självklart gjorde. Fick sedan en ny tid i februari. Han ska då träffa tandhygienisten. Whaaat?! Han har ju inte ens fått tänder än tänkte jag. Men det är väl bara lite info så man upprättar goda vanor kring tandborstningen tidigt antar jag.

Nu ska jag dricka lite ingefärste och andas ut lite. Får väl se om Nemo blir dålig av vaccinet. Han klarade sig ju ganska bra sist så vi håller tummarna på att han inte blir så dålig nu heller.

Se upp i backen!

Kategori: Min vardag

Idag gick vi ner på stan och köpte en pulka till Nemo. Har varit ute och dragit honom i den. Han skrattade då han åkte ner för en liten backe men var väl kanske inte så överförtjust som jag hade hoppats på. Ska ta ut han igen imorgon om vädret tillåter.

Nemo i sin nya pulka

Vi har även investerat i en ny bilbarnstol. Är lite blandade känslor. Han är ju väldigt tung att bära i äggkoppen som vi har släpat runt på sen han föddes men samtidigt så är det ju smidigt att ha allt klart då man kommer till bilen. Man kunde även välja vilken sida man skulle sätta han på (vi har alltid haft stolen bak pga airbagen). Nu så kan man bara ha han på en och samma sida, man måste ta ungen under armen och sedan sätta fast han då man kommer ut. Sen känns det ju lite vemodigt av den enkla anledningen att han blivit så stor. Hade samma känsla då vi bytte liggvagnen mot en sittvagn kommer jag ihåg. Kan jag få stanna tiden ett tag nu? Jag hinner inte med!

Another day in paradise

Kategori: Min vardag

Idag har jag varit till tandhygienisten. Brukar gå dit ungefär 2 gånger om året för att ta bort tandsten och kolla så att det ser bra ut. Jag är faktiskt väldigt noga med mina tänder. Pratade lite med henne om tandblekning. Är jätte sugen på det och tror faktiskt att jag ska unna mig det nån gång här framöver. Det kostade ca 1800 kronor. Men det får det vara värt. Jag gör verkligen ingenting åt mitt utseende längre. Var 5 månader sen jag blekte håret, klipper mig typ en gång i halvåret, solar aldrig, köper sällan och aldrig kläder. Jises, jag använder ju inte ens parfym lixom. Så det här får bli en present till mig själv. Jag fyller ju år om inte allt för länge. Fast det får nog bli framåt våren-sommaren som jag tar mig råd till tandblekningen.

Igår så sänkte vi Nemos säng. Han har varit så väldigt aktiv och flitig på att öva på krypningen i helgen så jag kände att det var nog dax. Han tackade mig genom att vägra sova. Hade tänkt gå och lägga mig tidigt igår men det gick lixom inte då Nemo var vaken.

Idag så gjorde jag klart projekt städa köket. Allt är nu rengjort, alla lådor, skåp, ugn, micro, kyl, frys. Rubbet! Det har tagit sin lilla tid men det har kännts skönt att ta det i min takt. Passade även på att barnsäkra köket. Är numera gardinlös. Ser lite muppigt ut men det kan inte hjälpas. Hade nog sett bättre ut om det inte fanns en gardinstång, då hade det kanske sett lite trendigt ut men nu petar det ut två hängen från väggen som inte ser så snyggt ut. Nästa rum jag ska ta mig an är nog vardagsrummet nere. Har kommit på att om man städar en sak varje dag så är det inte alls nå jobbigt.

Nu ska jag gå ner och hjälpa Danne med huliganen nere i spjälsängen som inte alls verkar vilja sova. Har kommit ifrån rutinerna och det kommer och biter oss i arslet nu.

Tidsbrist

Kategori: Min vardag

Ni kanske tycker att jag är dålig på att blogga nuförtiden och det är väl sant. Men förklaringen är enkel, jag har inte tid att sitta här. Har min dator på övervåningen och kan ju inte gärna lämna Nemo ensam nere medans jag sitter här och bloggar. Han är heller inte så förtjust i att sitta här uppe med mig, speciellt inte nu då det varit så kallt för det blir extra kallt här uppe. Och han sover så korta stunder att jag faktiskt prioriterar andra saker än att blogga, som att läsa era bloggar till exempel.

Idag har jag iallafall jobbat. Det var kul, känner mig alltid så duktig då jag gjort det, som att jag gjort nån nytta. Visst gör jag väl nytta här hemma med men det känns mera som att jag förtjänar att ta det lugnt och slappa i soffan på kvällen då jag jobbat. Sa åt dom på jobbet att jag kan börja jobba heldagar nu. Ammar ju så pass lite nu att jag kan jobba långa pass utan att åka hem och amma. Är ju det som varit lite krångligt hittills. Men nu är jag redo för längre pass. Dock inte nätter då Nemo ammas på nätterna. Hoppas det kommer att funka så att Danne är ledig då jag jobbar. Har fått känna på det problemet några gånger nu, att det ska passa för både han och mig. Hur bär sig folk åt? Hur får arbetande föräldrar det att stämma med arbetstider. lämna på dagis etc etc. Jag fattar inte. Jag stressade hem till 16 idag för att byta av Danne som började jobba då, det tyckte jag var stressigt.  

Hur som helst så ser jag fram emot en mysig kväll tillsammans med Nemo. Shit vad jag saknar honom då jag är på jobbet. Ikväll är det bara han och jag och vi ska gosa sönder!

Ha en trevlig söndagkväll!

Kalla snöiga januari

Kategori: Min vardag

Ååå vad jag har blivit dålig på att uppdatera. Kommer inte på vad jag ska skriva om.

Nästa vecka ska vi iallafall till BVC. Sist vi var där så berättade vi om hur dåligt Nemo sover och om hur svår han är att söva. Ska ha ett uppföljningssamtal på det. Det har ju blivit bättre iallfall. Numera kan jag lägga honom och han somnar själv nästan varje gång oavsatt vilken lur det är. Han vaknar fortfarande på nätterna, har gett upp hoppet om att han nånsin kommer att sluta med det.. jag förutom då han blir tonåring kanske.

Var nog lite snabb med att uttala mig om att Nemo kryper snart. Han kryper fortfarande inte och det är fortfarande lika "nära" att han ska göra det. Han trivs bäst med att sitta tror jag. Han är helt enkelt inte redo för att förflytta sig, rätt skönt faktiskt. Har ganska många låga fönster med många blommor. Oj oj, vad det kommer se kalt ut här då han börjar krypa. Har även en hel del golvblommor. Hej då till er lixom.

Nyår var jätte trevligt som väntat. Åt väldigt god mat och hade jätte mysigt. Helt perfekt var det! Förutom mitt bubbel som jag skulle skåla i som smakade vinäger men det är en annan historia. Då vi skulle åka hem så började det snöa. Jag var lite nervös ett tag då jag inte såg ett skit av vägen men jag tog oss alla hem helt oskadda. Då jag ska köra in på gården så inser jag att vi inte längre har en uppfart. Den hade helt drivit igen. Kunde knappt hitta huset faktiskt. På vissa ställen var det så mycket snö att vi inte såg in genom fönstret. Fick pulsa genom en meter snö för att ens ta oss in. Nästan lite läskigt. Man inser vad liten och hjälplös man kan vara mot vädrets makter. Hua!

Har påbörjat ett städprojekt i köket. Håller på torka och städa ur alla skåp och rengöra ugn och sånt. Det tar tid men det som är så skönt med att punktstäda är att man när som helst kan avbryta utan att det ser fördjävligt ut. Drar men igång ett stort projekt med att dra fram möbler och sånt så måste man ju göra klart annars ser det ofta värre ut än då man började. Nu tar jag det lugnt i min takt och håller på då jag känner för det, perfekt!